úterý 25. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 25.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 25.8. 2015
Pán mluvil ke svému lidu: Hle, posílám vám obilí, mošt i čerstvý olej, abyste se nasytili. Jóel 2,19 + Ježíš vzal pět chlebů a dvě ryby, vzhlédl k nebi, vzdal díky, lámal chleby a dával učedníkům a učedníci zástupům. I jedli všichni a nasytili se. Matouš 14,19-20
Dnešní hesla jsou spojena tématem nasycení. Snad se nám to jeví příliš přízemním, ve skutečnosti však musíme uznat, že bez nasycení chlebem tělesným i duchovním nemůžeme udělat další každodenní krok.
První to vyjadřuje v "malém" proroku Jóelu - kterak se Bůh, Hospodin o své stará. A to prosím nejen při žni. Posílá nám obilí, mošt i čerstvý olej. Nedělá to proto, aby si udělal bene pro záležitosti příští, ne činí tak z lásky k nám, k jeho dětem. Na naši straně by pak měla vyrůstat vděčnost, děkování.
Druhé "heslo" jsou slova z podobenství o nasycení tisíců, když východiskem bylo jen pět chlebů a dvě ryby. Zde se ukazuje, co je ve skutečnosti hodně a co je na druhé straně málo. Málo má ten, byť by byl král, či miliardář a byl by přitom vzdálený Bohu. Naopak vše má ten, kdo je na blízku Bohu, protože ten nás obstará vším podstatným (tedy hlavně svou přítomností).
Bože smiluj se nade mnou hříšným, že přehlížím tvou věrnou péči a tvé obdarovávání nás potřebnými věcmi k životu. Ať naopak umím za to žít vděčností a druhým pomáhat s poznávání tvé pečující lásky. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat