pondělí 17. srpna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 17.8. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 17.8. 2015
Mnohomluvnost nezůstává bez přestoupení, kdežto kdo krotí své rty, je prozíravý. Přísloví 10,19 + Podle svých slov budeš ospravedlněn a podle svých slov odsouzen. Matouš 12,37
Dnešní téma, které spojuje oba dva dnešní verše hesel, jsou velmi životné a vlastně každodenní. Kdo by ostatně nemluvil a nepoužíval slova k předání informací, zkušeností a dalších záležitostí. Je však i nad tím promýšlet, kterak tato vypouštěná slova z úst působí, kam vedou a směřují, nebo ještě jinak, co vyvolávají.
První dnešní heslo je z knihy Přísloví, kde najdeme usebraná přísloví, která se hodí ne k tomu, abychom ukázali a vynášeli z rukávů nějaké chytré průpovídky, nýbrž pro předávání života víry. Tedy jsou a byli zaznamenány pro výchovu dítek ve zbožnosti a v cestě, která směřuje ke spravedlnosti. A v našem dnešním přísloví se radí, abychom nebyli mnohomluvní, tedy méně slov je více - lépe se uhlídají. Naproti tomu, kdo krotí své rty, tedy dává pozor na to, co vyslovuje je moudrý, rozumný, prozíravý.
Druhé dnešní heslo je z Matoušovo evangelia - kde zase je uveden příklad, že člověk podle slov svých, podle toho co mluvil, bude buď osvobozen, či odsouzen. Velmi živě si dovedeme představit, kterak člověk vystupuje na soudu, kde má mluvit pravdu, kdo mluví jinak, vystavuje se možnému postihu. Navíc před někým, kdo vidí dál, než nejlepší mikroskop..
Bože smiluj se nade mnou hříšníkem, že nepoužívám tvůj dar řeči, slov k dobrému a často špiním své rty všelijakou špínou. Dej mi sílu a schopnost držet nejen jazyk na uzdě, ať slouží tobě ku cti a nám k radosti. AMEN

Žádné komentáře:

Okomentovat