čtvrtek 30. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 30.4. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 30.4. 2015
Blahoslavený ten člověk, kterýž skládá v Hospodinu svou naději. Žalm 40,5 K + Neztrácejte odvahu, neboť bude bohatě odměněna. Židům 10,35
První dnešní heslo je o člověku, který je za šťastlivce Bohem prohlašován i se tak cítí. Jde o postoj, který by nám měl být v Boží náručí vlastní. Zde jej vyznává zbožný modlitebník. A je určen především tím, že dotyčný ví, kde má skládat svou naději. A že těch adres je. Co člověk to unikát - neletí jenom mamon, postavení, ale i jiné záležitosti, které prý působí šťastný život a připomínku našeho jména. Jenže vše z tohoto je jenom zdánlivé, jediné co má budoucnost je složení svého vše v Hospodinu.
 Podobně druhé dnešní heslo ukazuje v hávu epištoly Židům, potřebu povzbuzení. Ze slov tohoto žalmu se ukazuje, že dotyční se ocitli v nějaké krizi, kdy jim nebyla vlastní odvaha. Zřejmě měli špatnou zkušenost, když byli zmítáni na všechny strany. A tak si řekli (jako mnoho našinců) že nemá nic cenu, nebudu se o nic starat. A přece správně zaměřená, či propojená odvaha ta bude bohatě odměněna.
 Kéž i my prožijeme, kde je nejlepší skládání naděje a že odvahu smíme v našem Bohu přijímat ....

Žádné komentáře:

Okomentovat