pondělí 13. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 13.4. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 13.4. 2015
Nikdo nepoškodíte svého bližního, ale budeš se bát svého Boha. 3.Mojžíšova 25,17 + V ničem se nedejte ovládat ctižádostí ani ješitností, nýbrž v pokoře pokládejte jeden druhého za přednějšího než sebe. Filipským 2,3
 První dnešní heslo ukazuje, jaký máme mít vztah k našemu bližnímu i našemu Bohu. Předně, i když je to až na druhém místě se máme "bát svého Boha". Neznamená se třást a bát se všeho, co nás obklopuje a co pro nás Bůh vytváří, nýbrž brát vážně vše, co od Boha přichází, zejména však to, co dal za svá pravidla, práva i svobody pro lidský život, ale i život všech dalších bytostí. Kdo si toto uvědomuje, ten bude moc dobře vědět, že nemáme škodit našemu bližnímu, či působit něco, co by mu škodilo, ale opak - tj. to co by mu prospělo, aby i on mohl žít dobrým životem.
 Podobně to vyjadřuje i náš druhý verš, druhé heslo - předně se nemáme nechat ovládat ctižádostí, nebo ješitností - protože o to tady nejde. Jde přece o chválu stvořitele, chválu toho, kdo všemu dá sílu. Podobně máme pozitivně a s láskou přistupovat ke každému kolem nás. Proto je lepším motorem pokora, díky které budeme schopni brát druhého za lepšího než jsme my.
 Kéž dnes prožijeme, že i pro náš život je požehnáním přát a usilovat o dobré pro všechny ...

Žádné komentáře:

Okomentovat