čtvrtek 2. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 2.4. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 2.4. 2015
"Potěšte, potěšte můj lid," praví váš Bůh. Izajáš 40,1 + Pojďte, vše už je připraveno. Lukáš 14,17
 V našem prvním dnešním hesle kníže proroků, Izajáš - otevírá Boží výrok o nutnosti potěšení jeho lidu, tedy lidu Izraelského. To není náhoda, či jenom tak prázdné slovo. Odpovídá zkušenosti, kterou vlastně do dneška vyvolený lid nese. Velmi často se ocitali v situaci, která byla nelehká, nejen proto, že byli okupováni, tedy nesvobodní. Šlo však o to, jak tomu potěšení kdo rozumí. Tak je tomu i dnes, že když se chce někdo potěšit má různé způsoby - nutnost podobné zkušenosti je více jak zřetelná.
 Druhé dnešní heslo ukazuje, byť je krátké velmi podstatné záležitosti. Jednak a to na prvním místě, že to důležité k nám přichází zvenčí, někdo jiný to připravuje. Na nás je tento dar přijmout a pomáhat ostatním k podobnému přijetí. A toto přijetí je i za tím slovem pojďte - není vždy lehké přijmout dar (někdy v nás vrtá otázka, co kdo za to bude chtít - tak jsme načati světem).
 Kéž i my si dnes uvědomíme, jak důležité je potěšení a jak životadárné je přijmout to, co je z Boží strany připravené ....

Žádné komentáře:

Okomentovat