středa 15. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 15.4. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 15.4. 2015
Slyšte, králové, poslouchejte, hodnostáři, já budu pět Hospodinu, já mu budu zpívat, zpívat žalmy Hospodinu, Bohu Izraele. Soudců 5,3 + Kolem půlnoci se Pavel a Silas modlili a zpěvem oslavovali Boha; ostatní vězňové je poslouchali. Skutky 16,25
 Dnešní první heslo je z knihy Soudců, která popisuje přechodné období, které souvisí s obdobím velkých králů Saule, Davida a Šalamouna. Mimo jiné ukazuje, jak nedobré je "bezvládí", jak si "každý dělá co chce" a nehledí na potřeby druhých, ani na Boží vůli. Svědek umí vyznat svou víru v podobě písně. Na to taky zapomínáme, že každá píseň, kterou zpíváme při bohoslužbách je vlastně modlitbou (vedle Písma by měla být druhou knihou!). A tak vedle formy vyznání pěvec touto svou písní chce vyjadřovat chválu Hospodinu.
 Druhé dnešní heslo ukazuje, kterak to skutečně funguje zrovna u Pavla a Silase, kteří jsou ochotní a Bohem uschopněni modlit se a zpívat i ve vězení. Ukazují, že vězení je něco jiného, než to co lidé staví a znají jako vězení. Skutečným vězením, je zotročení lidského srdce neláskou, zlobou a závistí. Naštěstí je zde někdo, kdo má ke všem podobným zámkům klíče.
 Kéž i my jsme obdařeni schopností zpívat Bohu písně a umět vyznat, že on umí otevírat naše, ba všechna lidská srdce ...

Žádné komentáře:

Okomentovat