středa 29. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.4. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 29.4. 2015
Zkoušel jsi nás, Bože, protříbil jsi nás, jako se tříbí stříbro. Žalm 66,10 + Blahoslavený člověk, který obstojí ve zkoušce; když se osvědčí, dostane vavřín života, jejž Pán zaslíbil těm, kdo ho milují. Jakubova 1,12
 První dnešní heslo ukazuje, kterak může působit Bůh na nás, na každého z nás. A nic na tom nemění, že to vyznává modlitebník. Popisuje záležitost, která na první pohled není příjemná, ale veskrze nutná. I když zase pozorováno zpětně - což je častá záležitost. Zbožný modlitebník si uvědomuje, že Bůh nás "tříbí", tedy pročišťuje, abychom byli ryzí. Záleží to zajisté na tom, zda-li se jím čistit necháme. Když ano, dostaneme "větší ryzosti" - jinak se o to bude Bůh s námi stále pokoušet, rozhodně nás nebude nechat ve stejném stavu.
 Podobné téma vyjadřuje i druhé dnešní heslo, které vyjadřuje, popisuje člověka "šťastného", tedy toho, kdo se cítí šťastným i ten, kdo je za něj Bohem prohlašován (to je dvojroviný význam slůvka blahoslavený). Tady jde o toho, kdo s pomocí Boží obstojí ve zkoušce. Dokonce to může dojít až do té míry, že dostane vavřín života, který obvykle dostával vítěz nějakého sportovního klání. A kdo je větším vítězem, než ten, kdo získal věčnost?
 Kéž i my tuto radost prožijeme a uvědomíme si, co vše v Bohu máme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat