sobota 25. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 25.4. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 25.4. 2015
Hospodin, náš Bůh, je spravedlivý ve všech svých činech, které koná. Daniel 9,14 + Hospodář řekl: Příteli, nekřivdím ti! Nemohu si se svým majetkem udělat, co chci? Nebo snad tvé oko závidí, že jsem dobrý? Matouš 20,13.15
 První naše dnešní heslo ukazuje, kým je náš Bůh Otec, Hospodin. A kterým byl i pro svědky víry, jako je v dnešním případě Daniel. Především pak se zdůrazňuje jeho spravedlivost. Však je v Písmu a víře vyvoleného lidu brán za záruku této spravedlivosti. To je zde správně vysvětleno "ve svých činech, které koná". Hospodin, Bůh Otec je Bohem, který stále něco "podniká". A dále, to co stvořil, vykonal, to i v dalším období udržuje a stará se o ně.
 Druhé dnešní heslo pak vyjadřuje oprávněnost rozhodování Hospodina o záležitostech, které se ve světě dějí. Sice obrazem hospodáře a spravovatele majetku z obyčejného hospodářství. Jde o verš z podobenství, které ukazuje Boží dobrotivost, která se rozhodla dát všem dělníkům, pracovníkům stejně, ač jedni nesly celodenní dřinu a druzí pracovali malou chvíli, jenže je to jeho právem a dobrodiním vůči těm, kteří nemuseli být šťastnými v hledání své práce a svého uplatnění.
 Kéž i my si dnes tuto spravedlivost uvědomíme a umíme ji dosvědčit v činech i slovech ...

Žádné komentáře:

Okomentovat