neděle 5. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 5.4. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 5.4. 2015
Lid, jejž jsem vytvořil pro sebe, ten bude vyprávět o mých chvályhodných činech. Izajáš 43,21 + Ježíš zajásal v Duchu svatém a řekl: "Velebím tě, Otče, Pane nebes i země, že jsi tyto věci skryl před moudrými a rozumnými, a zjevil jsi je maličkým. Ano, Otče, tak se ti zalíbilo." Lukáš 10,21
 První dnešní heslo nejprve nás zpravuje účel a význam existence vyvoleného národa Izraelského. A tím je, že si ho Hospodin vytvořil pro sebe, aby měl s někým obecenství, aby se mohl s někým sdílet a aby se mohl o někoho v lásce starat. A jeho vlastní poslání bylo "vyprávění o Božích chvályhodných činech" - tedy jinak o tom, co měli zapsáno ve své národní historii, národní zkušenosti.
 Druhé dnešní heslo pak přidává tuto polohu v osobní rovině - především v něm Ježíš "zajásá" v Duchu svatém, raduje se v Bohu a vyznává o této péči. Zvláštní je, že zdůrazňuje jednak skrytí těchto věcí před moudrými a rozumnými a naopak zjevení odkrytí to těm, kteří jsou "maličtí". Zajisté se nemyslí jen na nemluvňata, nýbrž na ty, kteří jsou "maličtí" v nejrůznějších ohledech, protože ty jsou běžně přehlédnutelní a nikdo jim nenaslouchá. U Boha je to právě obráceně.
 Kéž i my si toto dnes uvědomíme a radujeme se z Boží schopnosti oslovit a mít na vědomí všechny bez rozdílu ... 

Žádné komentáře:

Okomentovat