úterý 14. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 14.4. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 14.4. 2015
Vedl jsi, Pane, spor mé duše, můj život jsi vykoupil. Pláč 3,58 J + Naději máme jako kotvu duše, bezpečnou i pevnou. Židům 6,19 K
 První dnešní heslo je z knihy, kterou příliš nečteme a je přece důležitým svědectvím. Snad nás odrazuje její název "Pláč". Ale co přináší to je velkou výzvou a posílením, právě proto v které situaci byla zapsána - zde především pisatel, svědek vyznává, že Pán, Hospodin vedl spor jeho duše - to znamená všechny nejistoty, otázky, na které nemáme odpovědi. Zásadní je, že i v těchto pochybnostech s ním byl Bůh. Poté zpětně umí vyznat, že jeho život právě tento zachraňující Bůh vykoupil.
 Podobně to vyjadřuje i druhé dnešní heslo - které to podává v hávu krásného obrazu naděje. Život bez naděje není k životu. Proto každý z lidí potřebuje nějakou formu naděje - pro nás kristovce smíme přijímat naději ne v nás, nýbrž v Bohu. Proto ji máme jako kotvu duše, která se nevysmekne, je bezpečná i pevná. Při všech nárazech, kterými zde ve vezdejším království procházíme. Proto se ani v údolí smrti a moře ohrožení neutopíme, ani neztratíme.
 Kéž i dnes si pevnost této kotvy uvědomíme, ať o ní umíme dosvědčit ostatním ....

Žádné komentáře:

Okomentovat