pondělí 27. dubna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.4. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 27.4. 2015
Nyní se tedy ze srdce a z duše dotazujte Hospodina, svého Boha. 1.Paralipomenon 22,19 + Nemám za to, že jsem již u cíle; jen to mohu říci: zapomínaje na to, co je za mnou, upřen k tomu, co je přede mnou, běžím k cíli, abych získal nebeskou cenu, jíž je Boží povolání v Kristu Ježíši. Filipským 3,13-14
 První dnešní heslo nám představuje, či připomíná jednu z důležitých vlastností Božích, Hospodinových. A tou neobvyklou vlastností je možnost se ho ptát. Vedle toho je potřeba i vnímat, že tyto otázky mají pocházet "ze srdce a z duše". Snad bychom chtěli vědět, co to přesně znamená. Jde o popis lidského nitra, tedy tyto otázky mají odpovídat tomu, co my prožíváme. Před Bohem se nemusíme pitvořit a na cokoliv si hrát, čím nejsme.
 Podobně to vyjadřuje druhé dnešní heslo, který drží jiný silný obraz. Apoštol Pavel se přiznává, že se cítí jako atlet, běžec. Podstatné pro něj je, výhled do budoucnosti, ne jím vytvořené, ale Bohem pro něj a skrze něj otevřené pro ostatní. Pak skutečně nemá cenu se babrat a hledět se zalíbením do minulosti. To co je před námi totiž má šanci nám přinést "nebeskou cenu".
 Kéž si i dnes uvědomíme koho v našem Bohu máme a ať i my k němu častěji voláme ...

Žádné komentáře:

Okomentovat