neděle 8. února 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 8.2. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 8.2. 2015
Aj, bázeň Páně jest moudrost, a odstoupiti od zlého rozumnost. Job 28,28 K + Moudrost shůry je především čistá, dále mírumilovná, ohleduplná, ochotná dát se přesvědčit, plná slitování a dobrého ovoce, bez předsudků a bez přetvářky. Jakubova 3,17
 Dnešní hesla nás přitahují a přibližují obsah skutečné moudrosti.
 První nejprve otevírá moudrost a pak i rozumnost. Moudrost podle svědka víry Joba je "bázeň Páně", bázeň před Hospodinem, tedy vědomí Božího majestátu, nesamozřejmost Božích činů k nám a jeho schopnost dohlédnout mnohem dále i v jednotlivých cestách našich životů. Protože on vidí i tam kam my nevidíme. Podobně i rozumnost je zase odstupování od zlého, tedy zavírání nedobrých cest.
 Druhé pak heslo z Jakubovy epištoly přináší z katalogu charakteristik, které by se měly s moudrostí skutečnou pojit. Na prvním místě se mluví o čistotě, tedy nechce sloužit k vymýšlení postraností podobných nečistých záležitostí - podobně má vytvářet pokoj, mít ohled k druhému, otevřená pro vnímání situací druhých, předávat lásku v slitování a také bez všech škrabošek, bez všeho přetvařování.
 Kéž právě dnes zahlédneme stopy této moudrosti ....

Žádné komentáře:

Okomentovat