pondělí 16. února 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 16.2. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 16.2. 2015
Jako shledává pastýř stádo své, když bývá u prostřed ovec svých rozptýlených, tak shledávati budu stádo své. Ezechiel 34,12 K + S těmi, kdo pochybují, mějte slitování. Judova 1,22
 První dnešní heslo nám ukazuje Hospodina, který přijde ve svůj čas prohlédnout své stádo. Zvláštní je, že jde o stádo, které je rozprostřeno uprostřed, tedy namícháno uprostřed jiných. Hospodin však zvládne dohlédnout na všechny a zná je jejich jménem, aniž by potřeboval nějaké pomocné znaky, které dodnes pastýři ovcí používají. Je to velká věc, že Hospodin dobře své zná, i nás, i když bychom byli zatouláni na kterékoliv místo. Jakoby to souviselo s těmi, kteří byli na všelijakých místech světa a přece patřili Bohu.
 Druhé dnešní heslo pak ukazuje, nabádá a vede nás k tomu, abychom měli slitování s těmi, kteří pochybují. Ptáme-li se po tom, v čem pochybovali - pak nemuselo jít o samotnou existenci Boží, nýbrž o tom, že právě do konkrétní situace člověka, že nezasáhne atd. To známe sami velmi dobře, když nejde všechno podle našich not. Máme dotyčné pochybující povzbudit, aby se vrátili k tomu vědomí, že Bůh nás drží a dovede.
 Kéž i dnes prožijeme právě tuto Boží oporu a vzpomeneme si, že nás Bůh drží ....

Žádné komentáře:

Okomentovat