úterý 10. února 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 10.2. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 10.2. 2015
Vím, že Bůh se zastane věcí ubohých a práva chudého. Žalm 140,13 F + Cožpak Bůh nevyvolil chudáky tohoto světa, aby byli bohatí ve víře a stali se dědici království, jež zaslíbil těm, kdo ho milují? Jakubova 2,5
 V prvním dnešním hesle slyšíme tu zvláštní Boží vlastnost, kterou bychom měli mít na paměti - totiž, že u něj mají zastání všichni ubozí. Otázkou zůstává, nejen v čase žalmistově, kdo tím ubohým je. Nějak všichni cítíme, že se to týká především těch, kteří se ničeho nedomáhají a neprohlašují o sobě, kterak jsou ubozí. A nejen, že se zastává ubohých, ještě navíc dohlédne na právo chudého. I u tohoto chudého máme tuto chudobu vidět ve všech ohledech, nejen materiální.
 Podobně i druhé heslo, v hávu verše z Jakubovy epištoly připomíná všem, koho si Bůh vyvolil, počínaje zvolením Izraele - nebo "chudáky tohoto světa", aby právě oni se stali bohatými ve víře a dokonce dědici království Božího. Jejich předpoklady, zase není jejich materiální chudoba, nýbrž otevřenost pro Boha, pro jeho řešení situace. Dotyční se nemusí ohlížet na své majetky, a tak jsou otevřeni pro Boží budoucnost.
Kéž i my jsme otevřeni této budoucnosti, ze které na nás všechny mává Bůh sám ...

Žádné komentáře:

Okomentovat