pátek 27. února 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.2. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.2. 2015
Hospodin je dobrotivý, přímý, proto ukazuje hříšným cestu. Žalm 25,8 + Ve víře slabšího přijímejte mezi sebe, ale nepřete se s ním o jeho názorech. Římanům 14,1
 První náš dnešní verš otevírá zase něco z Boží bytosti, jeho srdce. Hospodin není nějakou krvelačnou bytostí, tak jak máme ze světa chuť s ním spojovat všechny nedobroty, kterých jsme svědky. Naopak - jednak je dobrotivý, to znamená plný dobra a touží a snaží se o prosazování dobra ve všech oblastech lidských životů. V druhém kroku je také přímý, to znamená snaží se ukázat bez okolků cestu, která vede k životu. A to i z těch největších zašmodrchanců, do kterých se my lidé dostáváme. Protože on vidí možnost i pro hříšníka k návratu domů.
 Druhý verš pak ukazuje prakticky jak tato dobrota smí zakotvit v našich životech, jaké květy víry smí vydat. Je nám raděno, abychom "ve víře slabšího" přijímali do společenství, sboru, aby se mohl vylepšít na ve "víře silného". Ještě lepší však je rada, abychom se s ním o jeho názorech nepřeli. To prosím neznamená, že mu třeba jeho nemocné názory tímto odsouhlasíme, jen tolik, že to v jeho stavu nemá cenu, je potřeba delší dobu na jeho vnitřní proměnu.
 Kéž i dnes prožijeme Hospodinovu dobrotivost a máme tendenci vytvářet atmosféru bez důvodů k hádkám, či dohadování ....

Žádné komentáře:

Okomentovat