neděle 22. února 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 22.2. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 22.2. 2015
Až budete daleko, vzpomeňte na Hospodina a mějte na srdci Jeruzalém. Jeremjáš 51,50 Jsme tedy stále plni důvěry, neboť víme, že pokud jsme doma v tomto těle, nejsme doma u Pána - žijeme přece z víry, ne z toho, co vidíme. 2.Korintským 5,6-7
 První dnešní heslo nám otevírá, jaký vztah měli mít (a měli) příslušníci vyvoleného národa k Jeruzalému. Snad by se to dalo částečně přirovnat u nás k Praze. Také ji vidíme jako přirozené centrum, kam vedou cesty atd. Ale u Židů to bylo ještě větší - šlo o srdce národa, zejména pak v oblasti víry. Ano, tam tepalo srdce v podobě chrámu a každý, kdo to alespoň trochu myslel vážně, ten k němu byl připoután. A ať by byl sebedále, vždy si na něj Jeruzalém, a ještě spíše na Hospodina vzpomene.
 Druhé heslo dnešní pak ukazují, kde máme mít svůj domov a co je jenom odvozená záležitost. A přitom si stále Apoštol Pavel uvědomuje a nám to připomíná, že nejsme doma u Pána, pakliže jsme spojeni s naším tělem. A ještě více se zde ukazuje, že nemá přednost to, co je vidět, nýbrž v koho věříme. O to je potřebné se opřít a ne nic jiného.
 Kéž i my víme, kde je náš domov a o něj se opíráme a k němu se vracíme ... 

Žádné komentáře:

Okomentovat