středa 25. února 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 25.2. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 25.2. 2015
Běda tomu, kdo hromadí, co mu nepatří. Jak dlouho? Abakuk 2,6 + Zakládejte si na tom, že budete žít pokojně, věnovat se své práci a získávat obživu vlastníma rukama. 1.Tesalonickým 4,11
 První z dnešních hesel otevírá jednu problematiku, která provází lidskou společnosti. Totiž bohatství a chudoba - to jsou velké třecí plochy, zajisté že ani to, jestliže je někdo chudý, či bohatý, to neznamená, že by byl proto dobrý. Tady chce prorok vyjádřit problém toho, když někdo shromažďuje bohatství z toho, co mu nepatří. Ano myslí se na příliš velký zisk, třeba při podnikání. Právě ta otázka "jak dlouho", na kterou nemá nikdo z nás odpověď, chce ukázat, že ani žádná lidská sláva neroste do nebes.
 Druhé dnešní heslo ukazuje, čím se máme my kladně zajímat, o co my se máme starat - máme žít pokojně, pokoj vyhledávat a o něj se starat. Pak také se máme starat o svou práci, právě to je cesta k získání obživy vlastníma rukama. Tedy nemáme se snažit o něco, co by znamenalo vydírání druhých o zisk, naopak díky práci s Boží pomocí smíme dojít nejen k naší obživě, ale i druhých.
Kéž i my to dnes prožijeme, že Bůh je s námi a nedá nám nedobré dopustit, ale k dobrému nás dovede ...

Žádné komentáře:

Okomentovat