neděle 7. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 7.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 7.12. 2014
Rozpomeň se na dávné dny, snaž se porozumět létům zašlých pokolení, vyptávej se svého otce, on ti poví, svých starců, oni ti řeknou. 5.Mojžíšova 32,7 + Připomínám si tvou upřímnou víru, kterou měla už tvá babička Lóis a tvá matka Euniké a kterou máš, jak jsem přesvědčen, i ty. 2.Timoteovi 1,5
 Nejprve máme slyšet o potřebě ptát se na minulost. Je totiž ponaučením i posilou, někdy i odstrašujícím případem, svědectvím. A máme se především ptát svých nejbližších. Ostatně jak židovství, tak i křesťanství bylo právě na této historické paměti založeno. Především na zkušenostech, kdy je Hospodin ochránil a jak jim otevřel novou cestu, tedy budoucnost. Hrozné však musí být, když dotyčný otec není schopný odpovědět, co je podstatné k životu.
 A v podobném duchu nám dosvědčuje i druhý verš - svědectvím o víře babičce i matky. Někdy se objevují ironické poznámky, že víra je jenom pro "svíčkové báby". Jenže co když právě ony ví mnohem lépe, co je skutečně k životu potřebné. Neměli bychom se jich na cestu života ptát a neběhat jinam?
Kéž právě dnes prožijeme touhu ptát se po minulosti, pro naší lepší budoucnost...

Žádné komentáře:

Okomentovat