čtvrtek 11. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské 11.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské 11.12. 2014
Hospodin promluvil k Mojžíšovi: Slyšel jsem reptání Izraelců. Vyhlas jim: "Navečer se najíte masa a ráno se nasytíte chlebem, abyste poznali, že já jsem Hospodin, váš Bůh." 2.Mojžíšova 16,11-12 + Ježíš si zavolal své učedníky a řekl: "Je mi líto zástupu, neboť již tři dny jsou se mnou a nemají co jíst. Poslat je domů hladové nechci, aby nezemdleli na cestě." Matouš 15,32
 Někdy si myslíme, že víra a vlastně náboženství jako celek je záležitost velmi nepraktická, která nám těžko může ovlivnit náš běžný život. Dnešní hesla právě ukazuje opak. Nejprve si máme připomenout reptání vyvoleného a právě vysvobozeného národa vůči Hospodinu. I oni, stejně jako my by chtěli všechno hned - nový domov ano, ale hned, bez obtíží. Prožívání křesťanské radosti, ano to bychom rádi, odpovědnost za obyčejné věci sborového života, s tím je to už těžší. Naštěstí si můžeme vždy připomenout i to, že nás prostě Bůh zná a tak i ti reptáci na poušti dostávají křepelky i manu.
 V podobném ohrožení hladem se ocitli ti, kteří se vydali za Pánem Ježíšem, byli tak fascinováni a přitahováni tím, co jim vykládal. A tak v tomto očekávání zapomněli na obvyklé starosti, co budou jíst, co budou pít a kde si na noc ustelou. Tak byli plní tím, co spojovalo slyšené s tím po čem toužili ve svých srdcích. Někdo by mohl říci, že byli plni nadšení, ano a proč by ne? A i oni dostanou jídlo, dokonce se stanou svědky zázraku rozmnožení chleba i ryb.
 Kéž i nám Bůh dnes dá vidět jeho nezměřitelnou lásku v činu....

Žádné komentáře:

Okomentovat