sobota 20. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 20.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 20.12. 2014
Ty panuješ nad dutím moře; když se zdvihají vlny jeho, ty je skrocuješ. Žalm 89,10 K + Ježíš vstal, pohrozil větrům i moři; a nastalo veliké ticho. Matouš 8,26
 Někdy zapomínáme na sílu a moc Boha ve kterého věříme. To nám hezky připomínají dnešní dva verše z Hesel. Nejprve tedy zvedá modlitebník, žalmista svůj hlas a připisuje Hospodinu panování nad mořem, jeho vlnami. Již tehdy si byli velmi dobře vědomi, co moře dokáže učinit, jak je těžké ho nějak svázat. Ostatně není náhoda, že vše co bylo na počátku vykresleno jako chaos, pak byla jeho součástí právě moře, bouřlivý oceán. Není proto náhodou, že do tohoto stavu vstoupil Bůh a vystavěl všem těmto mocnostem meze.
 Pak také je to možné, právě tuto moc, sílu vnímat u Božího Syna, Pána Ježíše Krista, který také na Kineretu, Genezaretském moři/jezeru mu poručil, když se příliš spustilo. A tam je tento stav možný zažít do dnes, když přijde vítr z Golan, z hor, zničehonic přijde na toto jezero bouře. Jenže to z čeho máme my lidé strach, i nad tím má Bůh, i jeho Syn moc a tak ho umravní, až nastane veliké ticho.
 Kéž právě úžas z této moci, síly Boží si uvědomíme dnes a děkujeme, že nás před vším chaosem brání....

Žádné komentáře:

Okomentovat