pátek 19. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 19.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 19.12. 2014
Odpustím jim jejich nepravost a jejich hřích už nebudu připomínat. Jeremiáš 31,34 + Anděl řekl Josefovi: Maria porodí syna a dáš mu jméno Ježíš; neboť on vysvobodí svůj lid z jeho hříchů. Matouš 1,21
 Dnešní obě dvě hesla přináší a připomínají hřích a Boží dílo v této oblasti. Jednak a to je obsahem prvního verše - Bůh chce odpustit člověku jeho hřích. Předpokládá to však schopnost člověka tento hřích vyznat. A to už je problém, jak víme podle našich maličkostí. Navíc ve světě, kde znamená přiznat svou chybu těžké oslabení jeho pozice. Však se spíše učíme jak své lokty ostřit, než jak vyznávat své viny. Tento přístup, zejména u dětí bychom měli změnit.
 Podobně v druhém verši, hezky adventním - smíme cítit a vnímat význam Ježíšovy mise ve světě. Důvod proč se narodil právě pozemským rodičům. Evangelista to velmi správně označí "že vysvobodí svůj lid z jeho hříchů". Ano, to je ten problém, hřích znesvobodňuje, obírá člověka o schopnost spravedlivého rozhodování. Bez tohoto Ježíšova činu budeme rozhodovat s pokřivenými měřítky..
 Kéž i my dnes prožijeme Boží lásku z vědomí toho, kterak i nás Bůh ve svém synu osvobozuje od hříchu...

Žádné komentáře:

Okomentovat