sobota 6. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 6.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 6.12. 2014
Bože, rozpomeň se na svou pospolitost, kterou jsi před věky získal, na svůj dědičný kmen. Žalm 74,2 + Brány pekel mou církev nepřemohou. Matouš 16,18
 Volání žalmisty roste z dějinné zkušenosti vyvoleného lidu, který byl více okupován a znesvobodněn. Tedy na zemi, opak směli prožívat ve vztahu k nebesům. Bůh se od nich nikdy neodtáhl, právě naopak, i v jejich nejtěžších ohrožení se projevoval jako velká opora a pomocník. A tak toto volání není pouhé volání někoho, kdo neví kde je jeho pomoc, ne posiluje se a chce vyznat právě Hospodinovu věrnou pomoc, která se v dějinách projevuje. Izraelská pospolitost, lid izraelský byl získán jako stálý lid Hospodinův.
 V podobném pocitu ohrožení smíme rozumět i slovům, která se v dějinách tolikráte objevovala. A v zásadě mají pravdu i dnes. Nic nemůže ohrozit církev Kristovu, než ona sama. Jak to myslím? Přece tak, že jsou křesťané nesvorní, nehledají jednotu a to co nás spojuje, nýbrž v čem se lišíme a co nás rozděluje. Církev je chráněna Duchem svatým a Bohem samým.
 Kéž právě takovou ochranu a pomoc prožijeme právě dnes....

Žádné komentáře:

Okomentovat