pondělí 1. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 1.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 1.12. 2014
Bůh se nad tebou smiluje, až budeš úpěnlivě volat; uslyší a odpoví ti. Izaiáš 30,19 + Anděl odpověděl Korneliovi: "Bůh přijal tvé modlitby a almužny a pamatuje na tebe." Skutky 10,4
 Prorok vyznává velmi důležitou záležitost, respektive vlastnost Hospodina, nebeského Boha Otce. V Písmu o tom najdeme vícero zkušeností, především to, kterak vyslechl bolesti ujařmeného Izraele v Egypta a osvobodil ho a dal mu jeho zem. Ale Izajáš jde dále než jen k tomu, že náš Bůh slyší, chce dosvědčit, že je bytostí, která se chce smilovat, nebo jinak pracovat na dobrém pro nás a to i tehdy, když po lidsku řečeno si to nezasloužíme. Chce to udělat tak, že promění naše cesty.
 Podobným směrem jde i druhé dnešní heslo - především v tom, že chce vyznat Boha odpovídajícího. Ano, Bůh nám dává odpovědi na naše skutečné otázky. Proč skutečné? Často totiž své skutečné otázky, které nás tíží neumíme vyjádřit na prvním místě, často je schováváme do hávu jiných dotazů. A tak měl Kornelius slyšet, že mu Bůh pošle odpověď právě v těch, kteří jej za nedlouho osloví.
 Kéž i my umíme k Bohu více volat a více jemu i našim bližním naslouchat ....

Žádné komentáře:

Okomentovat