středa 31. prosince 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 31.12. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 31.12. 2014
Ustanovím nad nimi jednoho pastýře, který je bude pást. Ezechiel 34,23 + Bůh pokoje, který pro krev stvrzující věčnou smlouvu vyvedl z mrtvých velikého pastýře ovcí, našeho Pána Ježíše, nechť vás posílí ve všem dobrém. Židům 13,20-21
 Dnešní Hesla Jednoty Bratrské nám připomínají obraz Boha, stejně i Ježíše jako Pastýře. Je to obraz, který je výmluvný a pochopitelný i v dnešní době, která nemá takový vztah k oblasti zemědělské.
 Předně nám prorok Ezechiel připomíná, že Hospodin skutečně nad vyvoleným národem Izraelským, stejně jako nad novým Izraelem ustanoví Pastýře. A ten je bude pást v duchu Boží vůle - to znamená především bude připomínat, kde jsou hranice lidského života a také kudy vede cesta ke štěstí.
 Podobný je verš ze závěru epištoly Židům, které se někdy užívá jako požehnání na závěr bohoslužeb. V něm je vyjádřena role Ježíše jako Pastýře, který je vzkříšen z mrtvých - a vedle toho i Hospodina, Boha pokoje, který stvrzuje, či potvrzuje tuto smlouvu a je její zárukou.
 Kéž my dnes, právě dnes prožijeme a porozumíme Hospodinu, i jeho Synu jako pastýři, který nás vede k pramenům vod živých, na pastviny věčně zelené ...

Žádné komentáře:

Okomentovat