neděle 3. května 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 3.5. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 3.5. 2015
Boha ctí, kdo se slitovává nad chudým. Přísloví 14,31 K + Jsou-li některý bratr či sestra nazí, nedostává-li se jim každodenní obživy, a někdo z vás jim řekne: "Jděte v pokoji, zahřejte se, najezte se," a nedá jim, co potřebuje jejich tělo, co je to platné? A tak je tomu s vírou: nemá-li skutky, je zcela mrtvá. Jakubova 2,15-17 J
 První dnešní heslo musí lahodit i těm, kteří nenechávají na Bohu, víře, či křesťanech niť suchou. Jenže ke potřeba dojít až k tomu bodu, kde vnímání pro slitování roste. To se jenom tak v lidech nevezme, ani se k němu jen tak někdo nerozhodne. Ne, je vyvolán láskou Boží a slitováním, který každý kdo není slepý a hluchý prožívá z Boží strany. A právě to je ten pramen, díky kterému nám není jedno, co druhý prožívá. Nadto i ten, kdo je označen v Písmu "chudý" není totožné s tím, co se pod tímto termínem rozumí. Nebo ještě jinak, vešel by se pod "chudého" i chudý duchem?
 Druhé dnešní heslo toto skutečné a z Boha rostoucí slitování zasazuje do správných mezí a mantinelů. Křesťan nemůže nečině přihlížet, když se druhý dostane do nouze. Jistě nejen do takové, která se "vyřvává", ale skutečné. Ostatně i ten, kdo si jenom hraje na nuzného, je potřebným jiného druhu. A tak je potřeba hladové nasytit, žíznivé napojit a nahé obléknout. Jinak je víra dotyčných, kteří nechá situace jiných chladnou, planá zbytečná, prostě nenese žádné plody víry.
 Kéž i my jsme ochotni pomáhat druhým skutečnou pomocí, kterou potřebují ...

Žádné komentáře:

Okomentovat