neděle 31. května 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 31.5. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 31.5. 2015
Hospodin Panovník jest síla má. Abakuk 3,19 K + Neklesáme na mysli: i když navenek hyneme, vnitřně se den ze dne obnovujeme. 2.Korintským 4,16
 První dnešní heslo ukazuje, co znamená Hospodin pro kterého člověka. A protože je prorok Abakuk mu plně otevřen, ne jen pro nějakou chvilku ve svém životě - proto je schopný říci, kdo je jeho silou, kdo je vlastně v jeho životě vším. Už nás vidím, jak my bychom se ošívali a nevím, nevím, zda bychom byli k podobnému vyznání hotovi. A přece nejde o nějaké umenšování naší osobnosti. Naopak právě ve srovnání s těmi, kteří se za silné prohlašovali - jde o velmi podstatné vyznání.
 Druhé dnešní heslo to pak vyznává v mantinelech a vyjádřeních Nového Zákona, přesněji slovy apoštola Pavla. A ten v něm vyjadřuje - že "neklesáme na mysli" i když se zdá, na první pohled a vlastně pro ty, které se dívají jenom lidskýma očima - "navenek hyneme". Jenže to je jenom obal našeho nitra. Podstatné je dojít k tomu, co se děje uvnitř. A tam se den ze dne obnovujeme, a já bych dodal, že i proměňujeme.
 Kéž i dnes něco z toho prožijeme ať i my umíme vyznat, že Bůh je naše síla i spoluprožíváme naši vnitřní proměnu ...

Žádné komentáře:

Okomentovat