středa 27. května 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 27.5. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 27.5. 2015
Vynášejte pravdivé rozsudky a ať každý prokazuje svému bratru milosrdenství a slitování. Zacharjáš 7,9 + Blahoslavení milosrdní, nebo oni milosrdenství dojdou. Matouš 5,7 K
 První dnešní heslo z proroka Zacharjáše nám něco podstatného připomíná a k něčemu důležitému vede. Jednak otevírá společnost, ve které nebylo pravidlem, aby se vynášeli pravdivé rozsudky, posudky, či se prokazovalo milosrdenství, či slitování. A právě to chce prorok vyjádřit, to není správné, co by se mohlo líbit jejich Bohu a už vůbec to neprospívá ani naším bližním. Naopak máme pokud to jde vynášet pravdu a druhým k podobnému stylu pomáhat a podobně prokazovat lásku k naším bližním.
 Druhé dnešní heslo to pak nasvítí z pohledu Kázání na hoře, kde slyšíme právě o tom, kterak jsou za blahoslavené prohlášeni ti, kteří jsou "milosrdní". Mají totiž milosti plné srdce, že překypuje, přenáší se jim do krve a oni nemohou, než ji vyjádřit. To jsou stopy lásky k bližnímu, kterými k Bohu mohou druzí dojít, rozhodně jde o lepší cestu, než jen skrze slova. Ostatně cíl dotyčných bude milosrdenství z Boží strany.
 Kéž i my si uvědomíme, kterak milosrdenství má být ve středu našich životů ...

Žádné komentáře:

Okomentovat