úterý 1. září 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 1.9. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 1.9. 2015
Moje ústa vzdají Hospodinu velkou chválu, mezi mnohými ho budu chválit. Žalm 109,30 + Anna přistoupila, chválila Boha a mluvila o tom dítěti všem, kteří očekávali vykoupení Jeruzaléma. Lk 2,38
Dnešní dvě hesla jsou spojena tématem chvály. Umíme ještě někoho chválit, aniž by to vypadalo, že chceme dotyčnému "mazat med kolem pusy"? Chvála je jistě důležitá část modliteb, vedle projevů kajícnosti, proseb a přímluvných modliteb a děkování.
První je vyznáním modlitebníka, žalmisty. A ten chce vyjádřit, že bude svými ústy vzdávat Hospodinu velkou chválu. Moc dobře věděl, co dotyčný věděl o Hospodinu. Však ten ho nejen obdaroval vším potřebným pro život, ale ukazoval mu na každý den kterou cestou se má vydat. A tak i kdyby byl jedním ze sta, i tak Hospodina bude chválit.
Druhé heslo je svědectvím o jedné svědkyně víry Anně, která zase chválila Boha, že jí dal dojít a dožít se právě narozeného Mesiáše. Však na něj čekalo tolik osobností před ní a tato touha byla spojovníkem mnohých velkých duchů vyvoleného lidu. A tak základem této chvály bylo právě porozumění, že dotyčné dítko může přinést vykoupení Jeruzaléma.
Smiluj se nade mnou hříšným, který ti vzdává málo chválu a více má v ústech prosbu. Ať se tě naučím chválit i za zdánlivé maličkosti a záležitosti nedůležité, protože i to je projev tvé milující lásky ke mně. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat