čtvrtek 3. září 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 3.9. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 3.9. 2015
Hle, přichází k tobě tvůj král, spravedlivý a zachráněný, pokořený, jede na oslu. Zacharjáš 9,9 + Způsobem bytí byl roven Bohu, a přece na své rovnosti nelpěl, nýbrž sám sebe zmařil, vzal na sebe způsob služebníka. Filipským 2,6–7
Naše dnešní hesla jsou spojeny tématem "utrpení" přicházejícího krále a mesiáše (pomazaného k určitému účelu). A to nebyla vůbec obvyklá myšlenka, spíše pobuřující.
První heslo přináší prorok Zacharjáš a otevírá pohled na toho, po kterém doufali mnozí z vyvoleného národa. Zachránce, mesiáš měl být král, který bude spravedlnost sama, přitom bude schopný pokání, místo velikého a slavného průvodu přijede na oslu. A tak bude obrazem toho, co bude celek Izraele potřebovat - tedy kajícníkem, který si uvědomí, kterak vyvolený lid překračoval svoji smlouvu s Hospodinem.
Druhé heslo je z apoštolovy epištoly - zároveň vyznání v hymnu o Mesiáši, Pánu Ježíši Kristu. Jednak byl rovný Bohu a přece o ní nestál, nýbrž dokonce sebe ponížil, aby všichni ostatní byli povýšeni, proto ze sebe udělal služebníka. To vše bylo projevem lásky a výzvou, pohnutkou, aby šli všichni do sebe.
Bože smiluj se nade mnou hříšným, který nerozumí tvému postavení a přece tys obětoval svůj vlastní život v náš prospěch. Kéž jsme schopni a ochotni tvou lásku umíme dosvědčit. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat