středa 2. září 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 2.9. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 2.9. 2015
Všechen lid mohutným hlaholem chválil Hospodina, že byly položeny základy Hospodinova domu. Ezdráš 3,11 Každého dne pobývali svorně v chrámu, po domech lámali chléb a dělili se o jídlo s radostí a s upřímným srdcem. Chválili Boha a byli všemu lidu milí. Skutky 2,46–47
Tématem, které spojuje dvě dnešní hesla, je chvála spojená s chrámem. Ano, s tím, co bylo srdce jejich národa a země, totiž s jeruzalémským chrámem.
První heslo to ukazuje v hávu knihy Ezdráš - tam je především tato chvála spojená s tím, že byli konečně položeny základy Hospodinova domu. To protože, když jsou základy položeny, pak už to není daleko k vlastní stavbě. A tak všechen lid se z toho velmi radoval a vzdával chválu, protože se jim dostalo to, po čem tak velmi toužil.
Druhé heslo to pak vykreslí v hávu knihy Skutků apoštolských, které čtenáře uvádí do vzniku křesťanské církve a jejímu rozmachu. A tito kristovci každého dne pobývali v chrámě a právě po domech prožívali večeři páně s tím, že bylo obvyklé, že se právě o jídlo dělili. O křesťanech se vědělo, že Boha chválili a byli všem milí.
Bože smiluj se nade mnou nehodným, který tebe málo chválí a málo si uvědomuje, kterak není místo jako místo. Kéž nás obdaruješ vnímáním pro místa i časy, ať umíme společně slavit tvou moc a slávu. AMEN

Žádné komentáře:

Okomentovat