pondělí 7. září 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 7.9. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 7.9. 2015
Veď mou při a vykup mě, pro svou řeč mne oživ! Žalm 119,154 Z Měj za vzor zdravých slov to, co jsi slyšel ode mne ve víře a lásce. 2. Timoteovi 1,13
Dnešní hesla jsou spojena sílou slov, ne však nějakých lidských, nýbrž moci Božího slova, které je schopno z konce učinit počátek. A tak se k němu máme s vděčností a touhou obracet.
První heslo je volání žalmistovo, volá po zastání u Boha, když se tohoto zastání nedostalo u lidí. Navíc je v něm ještě živé povědomí o Hospodinu jako zastánci a ochránci spravedlnosti jako takové, právo vyrůstalo z Boží pravdy. A i druhé volání o oživení je právě ve vztahu k schopnosti dosvědčit jeho moc a sílu.
Druhé heslo je pak připomenutím, že je potřeba zase ze slov vybírat, vyprosit si rozlišení, co je podstatné a co lze nechat při cestě, stranou. Za vzor si má Timoteus vzít ta slova, která slyšel od apoštola Pavla. A zdravá slova se právě vyznačovala, že byla vyřčena "ve víře a lásce". Tedy v touze prospět a dovést další k směru životní cesty, která je dovede k věčnosti.
Smiluj se nade mnou hříšným Bože, a dej mi vnímání pro tvé slovo, které umí proměnit naše maličkosti. Ať i my umíme sloužit druhým k jejich proměně. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat