sobota 5. září 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 5.9. 2015



Hesla Jednoty Bratrské pro 5.9. 2015
Rozpomeň se na slitování svá, Hospodine, a na milosrdenství svá, která jsou od věků. Žalm 25,6 K V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. 1. Janova 4,10
Oba dvě dnešní hesla jsou spojena v Božím slitování a milování nás. A to on nikdy oproti nám nezapomene, nemá paměť, která ukládá jenom selektivně, výběrově.
První heslo jsou slova žalmisty, modlitebníka - který volá a prosí Hospodina, aby se on na všechno své slitování a milosrdenství rozpomenul. Z toho vyplývá, že dotyčný musel prožívat něco nelehkého nedobrého. A také, že moc dobře věděl, kde se může dočkat pomoci, kde dosáhne pokoje a radosti. A to není jednoduché ani v časech dnešních.
Druhé dnešní heslo je popis, či vykreslení jak skutečná láska vypadá, jak se projevuje. A v ní nás vyvádí z našich ne úplně správných pohledů, že jde především o náš cit, ne ten je vyvolán láskou Boží, ta je nadána a schopná proměnit nás, kteří o proměně spíše mluvíme, než na ní pracujeme. Příkladem je ostatně i ta oběť smíření, kterou ve svém Synu na nás vykonal.
Bože smiluj se nade mnou hříšným, který opomíjí tvou působící a odpouštějící lásku. Kéž ji přijímám nejen pro sebe, ale umím jí sloužit i druhým. Amen

Žádné komentáře:

Okomentovat