úterý 6. ledna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 6.1. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 6.1. 2015
V soužení jsem volal Hospodina, Hospodin mi odpověděl, daroval mi volnost. Žalm 118,5 + Vy jste rod vyvolený, královské kněžstvo, národ svatý, lid dobytý, abyste zvěstovali ctnosti toho, kterýž vás povolal ze tmy v předivné světlo své. 1.Petrova 2,9 K
 První heslo dnešního svátečního dne chce přinést vhled do situace soužení a kde se v ní nadít pomoci. Není pravda, že z něj pomoci není, je však potřeba rozlišit, která cesta z něj vede a která ne. Ta, která nám pomůže je vědomí o Hospodinu, Bohu, který člověku odpovídá. To je jisté svědectví Písem svatých. Druhé poznání a vyznání žalmisty je v tom, že je zároveň dárce volnosti.
 Podobně to vyznává autor první epištoly Petrovy - kde nejdříve připomíná postavení kristovců, křesťanů. Ano my jsme královské kněžstvo, národ svatý, lid dobytý - jsme ještě schopni tyto charakteristiky vyznávat? Ona je v tom zaseta i velká odpovědnost. Protože máme "zvěstovat ctnosti toho, kterýž nás povolal ze tmy v předivné světlo své". A to je vlastně i obsah dnešního svátku Zjevení Páně.
 Kéž právě dnes i nám se zjeví jak sláva Boží, tak i jeho milost, láska i pravda

Žádné komentáře:

Okomentovat