čtvrtek 29. ledna 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.1. 2015

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.1. 2015
Byť mi se dostalo jíti přes údolí stínu smrti, nebudu se báti zlého, nebo ty se mnou jsi; prut tvůj a hůl tvá, to mne potěšuje. Žalm 23,4 K + Jsme tísněni, ale nejsme zahnáni do úzkých; jsme bezradni, ale nejsme v koncích; jsme pronásledováni, ale nejsme opuštěni. 2.Korintským 4,8-9
 První heslo pochází z nejznámějšího žalmu, který v pěti knihách žalmů máme. Jde o krásné vyznání o koho se smí každý modlitebník, každý z lidí opřít. Jen slepec si toho nevšimne, či že si toho nechce všimnout. Vystihuje, vyznává Boha jako toho, který nás všude provází, ne jako tajný policista, nýbrž jako věrná opora, která nikdy neuhne. A tak vskutku v nouzi pozná člověk nejen přítele, nýbrž i skutečnou oporu. Kdo z lidí ji nepotřebuje?
 Druhé heslo předává podobný pohled, jenže okořeněn zkušeností, kterou prožívali prvotní následovníci Kristovi uprostřed světa - a není a nebyla to žádná selanka, bezradnost, často se cítili v koncích, stále pronásledováni oficiální mocí, či panujícím náboženstvím, které drželo toleranci jedině, když nové náboženství přijalo alespoň ty hlavní zásady, jako bylo třeba ctění císaře. Podstatné je vyznání, že "nejsme opuštěni" v těchto situacích.
 Kéž i my si tuto oporu uvědomujeme a nejen v situacích životního ohrožení ....

Žádné komentáře:

Okomentovat