sobota 29. listopadu 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.11. 2014

Hesla Jednoty Bratrské pro 29.11. 2014
Ti z Judova domu, kteří vyváznou a zůstanou, opět se zakoření a vydají ovoce. 2.Královská 19,30 + Po babylónském zajetí Jechoniáš měl syna Salatiela, Salatiel Zorobabela, Zorobabel Abiuda, Abiud Eliakima, Eliakim Azóra, Azór Sádoka, Sádok Achima. Achim měl syna Eliuda, Eliud Eleazara, Eleazar Mattana, Mattan Jákoba, Jákob pak měl syna Josefa, muže Marie, z níž se narodil Ježíš, řečený Kristus. Matouš 1,12-16
 Nejprve máme slyšet o tom, kterak se Bůh postaral a stará o svůj lid, i když pro různá pochybení prožívají všelijaké dějinné zašmodrchance. A právě v těchto přešlapech a nedodržování smlouvy s Hospodinem je možné vidět počátky všech nedobrých situací, které Izraelci prožívali. Na druhé straně je veliké to, že byli schopni tyto fauly vidět a vraceli se k pramenům vod čistých.
 V druhém pak máme slyšet, kterak právě i náš Pán Ježíš Kristus pochází z lidu Izraelského. To je mimo jiné důvod, že nacházíme i v evangeliích ty rodokmeny, které bychom lidskýma očima snadno přeskakovali a přeletěli. Chtějí nám jednak vyjádřit z jakého národa povstalo spasení pro všechny, ale také že i my se máme v dějinách vyvoleného lidu nalézt, však prožili mnohé, co nám může být k povzbuzení a ponaučení.
 Kéž si právě dnes uvědomíme...

Žádné komentáře:

Okomentovat